Hoe draagt sporten bij aan het verminderen van een depressie

We kennen waarschijnlijk allemaal wel iemand die last heeft of heeft gehad van een depressie. Zit je in een depressie dan is dat op z’n zachtst gezegd natuurlijk heel vervelend. Aan alles komt gelukkig een einde, dat is met een depressie ook zo. We leggen je in dit artikel uit waarom sporten een depressie kan voorkomen of de klachten kan verminderen.

Wat is een depressie?

Depressie is een ziekte waarvan de 2 belangrijkste kenmerken zijn: Een sombere stemming, gevoel van leegheid en het verlies van interesse en plezier. Je kunt niet meer blij zijn.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van een depressie?

Bij onstaan van depressie speelt een mogelijke kwetsbaarheid een rol. Deze kwetsbaarheid kan te maken hebben met erfelijke factoren. Ook kan dit ontstaan door processen in de interactie met de omgeving. Negatieve ingrijpende gebeurtenissen kunnen een vergroot risico vormen voor het ontstaan van een depressie.

Wat is de positieve van sporten voor het verminderen van een depressie?

  • Afleiding wordt als een van de redenen genoemd voor de effectiviteit van bewegen. Depressieve mensen piekeren vaak over van alles en nog wat. Met sporten worden ze waarschijnlijk afgeleid van hun depressieve omstandigheden.
  • Endorfines; fysiologisch is aangetoond dat er bij inspanning boven een bepaald niveau een verhoogde concentratie van endorfines vrijkomt wat pijnprikkels tegen gaat. Endorfines hebben ook de capaciteit om een plezierig gevoel te geven. Ze worden ook vaak gekoppeld aan het rozige gevoel na inspanning.
  • Het sociale aspect; een voordeel van sporten is dat het over het algemeen met andere mensen gedaan wordt en dat er tijdens het sporten over van alles wordt gesproken behalve over problemen. Mensen die lijden aan depressies trekken zich over het algemeen terug uit sociale situaties, omdat ze zo moe zijn en als ze met anderen praten dan gaat het vaak om wat niet meer gaat of wat nu lastig is. Sporten doorbreekt daarmee ook vaak de vicieuze cirkel waarin depressieve mensen zich bevinden.
  • Zelfs als u alleen sport zullen uw gedachten gericht zijn op de prestatie en wat vaak wordt gezegd is dat het hoofd even leegloopt, waardoor er meer rust komt in hun hoofd.
  • Buitenlucht; Het feit dat veel duursporten juist buiten worden gedaan is ook een factor die de vicieuze cirkel, waarin depressieve mensen zich vaak bevinden, kan doorbreken. Depressieve mensen worden vaak steeds passiever omdat ze zich erg moe voelen of niet (meer) in staat zijn om actief te worden. Hierdoor komen ze steeds minder de deur uit. Om te gaan sporten moeten ze naar buiten. Als de sport ook nog buiten plaats vindt, krijgen ze meer zuurstof binnen, waardoor longen en bloed ook meer verzadig raken met zuurstof en beter werken. Dit komt de lichamelijke en geestelijke gezondheid ten goede.

Mocht u last hebben van depressieve klachten en wilt u graag sporten? Neem dan contact met ons op!

Met een sportieve en positieve groet,

Team Healthcenter Vennewater

Recent Posts

Laat een reactie achter

ontbijtbedankt